Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"Κόκκινα" δάνεια: "Βόμβα" 120 δις στα θεμέλια της κοινωνίας

Έτοιμο να σκάσει ένα στα δύο δάνεια!...

Σε ύψη-ρεκόρ έχουν φτάσει τα χρέη στις τράπεζες, τα οποία μόλις τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ! Η ώρα της τελικής κρίσης πλησιάζει, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να «σπάσει το απόστημα», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει πώς θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα των τεστ αντοχής που προετοιμάζει για το φθινόπωρο.

Την τύχη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και... επιχειρήσεων θα αναλάβει να διαχειριστεί ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η έκβαση του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΤτΕ σχετικά με τις αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα καθορίσει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αλλά και ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» αν αυτές μείνουν... με το «μουτζούρη» για τα δάνεια των 216 δις ευρώ που έχουν χορηγήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επισήμως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το Μάρτιο του 2014 δείχνουν άλμα των «κόκκινων» δανείων στα 84 δις ευρώ. Ήδη πλησιάζουν επικίνδυνα στο 50% του ΑΕΠ και, με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται ότι θα φτάσουν στα 90 δις ευρώ ή στο 45% του συνόλου των οφειλών στις τράπεζες από δάνεια. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 6,1%!

Ένας στους δύο δανειολήπτες βουλιάζει στα χρέη και κινδυνεύει να περιέλθει σε πλήρη αδυναμία πληρωμής, παρότι παλεύει «με νύχια και με δόντια» για να πληρώνει έστω εκπρόθεσμα όσα και όποτε μπορεί, επιβαρυνόμενος με τόκους υπερημερίας, πριν ακόμα να συμπληρωθούν οι ενενήντα μέρες. Μαζί με αυτές τις περιπτώσεις, τα «τοξικά» δάνεια φτάνουν ήδη τα 110 δις ευρώ (50% των χορηγήσεων) και οδεύουν προς τα 120 δις ευρώ (ή 65% του ΑΕΠ) ως το τέλος της χρονιάς.

Από epikaira
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/06/120.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: