Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα: Ο σκοτεινός ρόλος του σωματικού λίπους για τη μετάσταση του καρκίνου

Η μετάσταση είναι η κύρια και πιο απειλητική για τη ζωή επιπλοκή του καρκίνου, καθώς ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων που οφείλονται σε αυτόν. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το σωματικό λίπος για να δημιουργήσουν νέες «οδούς» μετάστασης και να εξαπλωθούν στο σώμα.

Οι μεταστάσεις γίνονται με τοπική εξάπλωση, μέσω του αίματος ή μέσω των λεμφικών αγγείων, τα οποία βρίσκονται παράλληλα με τα αιμοφόρα αλλά αντί για αίμα μεταφέρουν υγρό.

Ωστόσο οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα λεμφικά αγγεία για να εξαπλωθούν ή να δημιουργήσουν νέα, με μία διαδικασία που αποκαλείται λεμφαγγειογένεση.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να ...αναχαιτίζουν την λεμφαγγειογένεση, ούτε οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργεί.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι μέσω του λίπους παράγονται ορισμένα μόρια που τροποποιούν τη λειτουργία μερικών γονιδίων και έτσι επιτρέπουν την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία νέων λεμφικών αγγείων.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η διέγερση και η παρεμπόδιση της χρήσης λίπους ή των υποπροϊόντων του, αυξάνει ή αναστέλλει αντιστοίχως την λεμφαγγειογένεση.

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Πέτερ Καρμελιέ, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής VIB στο Βέλγιο, και οι συνεργάτες του, το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι υποδηλώνει ότι με τη χρήση των κατάλληλων ουσιών θα μπορούσε να αποτραπεί η χρήση λίπους από τα λεμφικά κύτταρα και έτσι να παρεμποδιστεί η μετάσταση του καρκίνου μέσω της λεμφικής οδού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature.

Πηγή: Onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια: