Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας – ΟΧΙ άλλα πειράματα με την υγεία των κατοίκων του Αιτωλικού από τη Δημοτική Αρχή Καραπάνου!

Από το 2008 ανάγεται η απαγόρευση πόσης νερού για τους κατοίκους του Αιτωλικού. Αιτία αυτής της απόφασης ήταν η μόλυνση από κολοβακτηρίδια ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας Αιτωλοακαρνανίας.

Από τότε και έως σήμερα η απαγόρευση πόσης νερού ισχύει, χωρίς να έχει ανακληθεί ΠΟΤΕ.

Επιπλέον, σε σχετικές εκθέσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας το νερό που αντλείται από την πηγή του Κεφαλόβρυσου κρίνεται μη ασφαλές, καθώς η ποιότητά του είναι ασταθής και μεταβαλλόμενη.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές υλοποίησαν μια σειρά από παρεμβάσεις στην πηγή του Κεφαλόβρυσου με βάση τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Υγείας Αιτωλοακαρνανίας που στόχευαν στη θεραπεία των εστιών μόλυνσης της πηγής. Δαπανήθηκαν περίπου 600-700 χιλιάδες ευρώ χωρίς ωστόσο να επιλυθεί το πρόβλημα, που παρέμενε και κατά περιόδους εντείνονταν, όπως πρόσφατα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που παρατηρήθηκε έντονη θολερότητα και οσμή. Το νερό κρίθηκε από την αρμόδια αρχή παντελώς ακατάλληλο για κάθε χρήση. Στάλθηκαν δείγματα στο Γεωλογικό Παν/μιο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται μάλλον για φυσικοχημική ρύπανση και ταυτόχρονα ανιχνεύτηκαν στην πηγή μαγγάνιο και βαρέα μέταλλα.

Σταχυολογώντας τα δεδομένα μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι:

. Εδώ και περίπου 10 χρόνια απαγορεύεται η πόση νερού για τους κατοίκους του Αιτωλικού από την πηγή του Κεφαλόβρυσου
. Τα έργα που προκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της μόλυνσης γύρω από την πηγή και τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που δόθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα.
. Δεν υπάρχει μελέτη – άποψη από τους υπεύθυνους φορείς και υπηρεσίες που να προτείνει οριστική λύση του προβλήματος.
. Η ολιγωρία, η αδράνεια και η άλογη διαχείριση του προβλήματος, βαραίνει αποκλειστικά το Δήμο διαχρονικά και τη ΔΕΥΑΜ που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη λύση του προβλήματος.
. ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό, δηλαδή σε ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα
. ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αλληλοεπικάλυψη και την ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των Δημοτικών Αρχών και την αδυναμία της ΔΕΥΑΜ να προσφέρουν λύση. Εδώ να τονίσουμε ότι
 θεωρούμε αστείες τις συμβουλές και παραινέσεις από τον κ. Πατούλη – γιατί πριν μιλήσει για «εξωθεσμικούς» θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις δράσεις των «θεσμικών» φίλων του οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και Νομικά του Πρόσωπα) με 3,6 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα και περίπου 1,8 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα και έκτακτες χρηματοδοτήσεις και απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύση στο πρόβλημα!

Δηλώνουμε:

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουμε ενεργητικά και με κάθε νόμιμο τρόπο προτάσεις που θα δίνουν μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα
Θα απαιτήσουμε έλεγχο όλων των πεπραγμένων έως τώρα αλλά και των μελλοντικών υπό ένταξη δράσεων – έργων
ΟΧΙ άλλα πειράματα με την υγεία των κατοίκων του Αιτωλικού από τη Δημοτική Αρχή Καραπάνου!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας

Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ

Ι.Π. Μεσολογγίου

Αιτωλικού

Οινιαδών

1 σχόλιο:

Ανενταχτος Αιτωλικιωτης είπε...

Παιδιά μη φωνάζετε δυνατά γιατί ξυπνάνε τα κοματοπουλα.
Τους χαλάσαμε την ησυχία χρονιαρες μέρες.
Πρώτα ξύπνησαν τα κοματοπουλα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κοιμούνται πιο ελαφρά ή βλέπουν συνεχώς εφιάλτες.
Οι άλλοι της ΝΔ δεν ξυπνάνε με τίποτα βλέπουν υπουργεία και μεγαλεία και δεν θέλουν να διακόψουν. Εξάλλου και ο μπανιέρας δικό τους παιδί είναι μην το ξεχνάμε αυτό.