Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Προτάσεις από τον Παυσανία Παπαγεωργίου για λύση του προβλήματος με το νερό ύδρευσης του Αιτωλικού

Αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα των γεγονότων και με απόλυτο σεβασμό στην αγωνία και την ταλαιπωρία των συνδημοτών μας στο Αιτωλικό, επαναλαμβάνω τα όσα πρότεινα δημόσια στη συγκέντρωση της 3ης Ιανουαρίου. Εφόσον οι πολίτες βρίσκονταν πιθανότατα αντιμέτωποι με σοβαρό κίνδυνο δημόσιας υγείας και στερούνταν πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό του νερού ήδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η πρότασή μου προς την αρμόδια για τα ζητήματα υδροδότησης Δημοτική Αρχή υπήρξε η ακόλουθη.

Εντός του επόμενου 24ώρου

Να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού διαπιστώσει την ανικανότητα της Δημοτικής Επιχείρησης και των Δημοτικών Υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με απόφασή του και υπηρεσιακά:

να αιτηθεί την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού
να αιτηθεί τη συνδρομή και την αρωγή της Πολιτείας λόγω αδυναμίας
Αυτές οι πρώτες κινήσεις - προϋποθέσεις θα πρόσφεραν την δυνατότητα στον κρατικό μηχανισμό να παρέμβει άμεσα στο κομμάτι της υδροδότησης που είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Στη συνέχεια και εντός 48ωρών από το ανωτέρω αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου

Να απομακρυνθούν τα μολυσμένα ύδατα από το δίκτυο και αν είναι δυνατόν από τους ...υδροαποθετήρες, να γίνει πλήρωση, χλωρίωση και καθαρισμός του δικτύου για να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί χωρίς κίνδυνο.

Εντός 3 ημερών από το ανωτέρω αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά τον καθαρισμό του δικτύου

Να γίνει σύσκεψη των επικουρούντων Γενικών Γραμματέων (πιθανότατα Υποδομών, Δημόσιας Υγείας, Συντονισμού ή Πολιτικής Προστασίας αν οι έρευνες έδειχναν γεωλογικό φαινόμενο) για να αποφασισθεί ο τρόπος προσωρινής τεχνητής τροφοδοσίας του δικτύου μέχρι την πραγματοποίηση διασύνδεσής του με όμορα δίκτυα.

Οι κινήσεις αυτές στόχευαν

Άμεσα στο να αποτραπούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Βραχυπρόθεσμα στο να επιστρέψουν οι ζωές και οι δουλειές των Αιτωλικιωτών στο κανονικό,
Μεσοπρόθεσμα στο να εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την διερεύνηση των αιτιών και την αντιμετώπιση τους. Εφόσον είχε θα είχε εμπλακεί ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσαν να συσταθούν διυπουργικές Ομάδες Εργασίας για την εξέταση των μετρήσεων και του φαινομένου από ειδικευμένους επιστήμονες.
Μακροπρόθεσμα δε και καθώς έχουν εξασφαλιστεί ήδη κονδύλια για τεχνικά έργα όχι μόνο θα επιλέγονταν η εγκυρότερη πρόταση για την μόνιμη επίλυση του προβλήματος αλλά και θα αποφεύγονταν η πιθανότητα να βρεθεί απροετοίμαστο το Δίκτυο Υδροδότησης και η Δημοτική Επιχείρηση σε περίπτωση επανάληψης του έντονου προβλήματος κατά την πολυετή περίοδο των έργων που θα δώσουν τη μόνιμη λύση.
Η πρόταση επικροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους και προσφέρθηκαν για την υποστήριξή των προσπαθειών, τόσο η μόνη παρευρισκόμενη στη συνάντηση Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου, όσο και οι παρευρισκόμενοι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αιτωλικού αλλά και πολίτες.

Την επομένη, Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος παραχώρησε ενημέρωση κατά την οποία μου έγινε γνωστό ότι μετά από διαπαραταξιακή συνεδρίαση των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων δεν υπάρχει πρόθεση να συγκληθεί εκτάκτως και σύντομα Δημοτικό Συμβούλιο και ότι θεωρεί υποχρέωσή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών πριν καλέσει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το πρόβλημα.

Εξέφρασα επίμονα τις αντιρρήσεις μου ως προς τη διαχείριση του χρόνου και την πραγματοποίηση Δ.Σ. 10 ημέρες μετά την παρουσίαση του προβλήματος.
Φυσικά εύχομαι η επιλογή αυτή της Δημοτικής Αρχής να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη της πρότασής μου. Αισθάνομαι όμως απόλυτα υποχρεωμένος απέναντι στη συνείδησή μου και στους συμπολίτες μου που εξακολουθούν να υποφέρουν, να παρέμβω με κάθε μέσον και εκμεταλλευόμενος κάθε ιδιότητά μου για την επιβολή μιας λύσης και του τέλους της ταλαιπωρίας, εάν αυτό δεν επιτευχθεί το αργότερο μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ δυστυχώς θα έχει πλέον χαθεί η δυνατότητα της άμεσης επέμβασης που πρότεινα.



Παυσανίας Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: