Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Βήχας και κρυολόγημα: Τα αιθέρια έλαια που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα







Ως γνωστόν, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυσικό μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και το κοινό κρυολόγημα.

Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, ένα φυτό έχει συχνά πολλές ιδιότητες. Για παράδειγμα η λεβάντα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.


...

Τα αιθέρια έλαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως εξής:

- Ρίξτε 8-10 σταγόνες σε βραστό νερό και κάντε εισπνοές έχοντας προηγουμένως τοποθετήσει μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας για να συγκρατεί τους υδρατμούς.

- Κάντε μασάζ στην επιδερμίδα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα αιθέρια έλαια αδιάλυτα, καθώς μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες αντιδράσεις, π.χ. κάψιμο με την έκθεση στον ήλιο. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να αραιώνονται με κάποιο ουδέτερο έλαιο, όπως είναι το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας.

Δείτε τα έλαια που μπορούν να ανακουφίσουν από τον βήχα και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος:

Έλαιο τεϊόδεντρου: Μελέτη έχει δείξει ότι έχει αντιιικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ιών που προκαλούν λοιμώξεις του ρινικού βλεννογόνου και αναπνευστικά προβλήματα. Έχει βρεθεί επίσης ότι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Έλαιο ευκαλύπτου: Έχει αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνει τη φλεγμονή και καταστέλλει τον βήχα, ρίχνει τον πυρετό και καταπραΰνει τη θωρακική συμφόρηση.

Έλαιο μέντας: Λόγω της μενθόλης που περιέχει, αποτελεί φυσικό αποσυμφορητικό και αντιπυρετικό. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι βοηθά τους βρόγχους και διευκολύνει την αναπνοή.

Έλαιο χαμομηλιού: Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι εισπνοές με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Έλαιο δενδρολίβανου: Έχει βρεθεί ότι βοηθά στην αραίωση της βλέννας και τη μείωση της φλεγμονής.

Έλαιο λιβανιού: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα και της βρογχίτιδας.

Έλαιο ρίγανης: Περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τα μικρόβια.

Έλαιο θυμαριού: Έχει δράση ανάλογη με αυτή του ελαίου ρίγανης και προστατεύει από τους ιούς και τα βακτήρια.

Έλαιο κανέλας: Μελέτη του 2017 έδειξε ότι καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν προβλήματα του αναπνευστικού.

Έλαιο λεβάντας: Έχει μελετηθεί περισσότερο από όλα τα αιθέρια έλαια. Βοηθά στον ύπνο και στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της διάθεσης και κατά την περίοδο του κρυολογήματος.

Έλαιο περγαμόντου: Μελέτη έδειξε ότι οι εισπνοές αρώματος περγαμόντου επί 15 λεπτά μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Έλαιο φασκόμηλου: Μειώνει το άγχος και σας βοηθά να κοιμηθείτε.


Έλαιο σανταλόξυλου:
 Μελέτη έδειξε ότι έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στην επιμήκυνση του σταδίου REM του ύπνου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: