Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το ατιμώρητο έγκλημα πολέμου στων Ιταλών στην Αιθιοπία







ΟΙταλός στρατάρχης Ροντόλφο Γκρατσιάνι υπήρξε ένας από τους μεγάλους εγκληματίες πολέμου στην ιστορία. Ωστόσο ποτέ δεν πλήρωσε τα εγκλήματά του παραμένοντας στη φυλακή για μόλις 4 μήνες. Ο Γρατσιάνι «διακρίθηκε» στον πόλεμο της Ιταλίας κατά της Αιθιοπίας το 1936. Ο ίδιος ήταν φανατικός φασίστας, καχύποπτος στα όρια της παράνοιας και εκδικητικός. Έτρεφε μεγάλοι μίσος για τους Αιθίοπες και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία.

...

Το 1936 όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν στην περιοχή της Ντιριντάουα ο ίδιος επισκέφτηκε μια εκκλησία. Σκόνταψε όμως στο σπασμένο πάτωμα, όπου υπήρχε μια τρύπα και έπεσε. Ο Γκρατσιάνι ήταν βέβαιος ότι οι Αιθίοπες ιερείς είχαν χαλάσει το πάτωμα για να πέσει αυτός… Το περιστατικό θα ήταν γελοίο, απλώς, αν δεν γεννούσε ένα τρελό μίσος του Ιταλού προς τους Αιθίοπες κληρικούς. Στις 19 Φεβρουαρίου 1937, ως αντιβασιλέας της κατεκτημένης Αιθιοπίας ανακοίνωσε πως οι ιταλικές αρχές κατοχής θα έδιναν ελεημοσύνη στους φτωχούς λόγω της γέννησης ενός νέου Ιταλού πρίγκιπα, όπως γράφει το history-point.gr.

Όπως ήταν φυσικό συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και δύο άνδρες από την ιταλική αποικία της Ερυθραίας. Ο ένας, ο Αμπραχά Ντεμπός μιλούσε ιταλικά και εργαζόταν στο Φασιστικό Πολιτικό Γραφείο. Ο Ντεμπός όμως μισούσε τους Ιταλούς για την ρατσιστική συμπεριφορά τους και μετέβη στην τελετή με χειροβομβίδες, μαζί με τον φίλο του.


Άδικη σφαγή
Η τελετή ξεκίνησε με τον Γκρατσιάνι να βγάζει λόγο και να δέχεται την υποταγή Αιθιόπων αξιωματούχων. Γύρω στις 11.00 άρχισε η διανομή του βοηθήματος στους φτωχούς. Οι δύο εκ Ερυθραίας άρχισαν τότε να ρίχνουν χειροβομβίδες. Έριξαν 10 και κατάφεραν, μέσα στην σύγχυση, να ξεφύγουν. Από τις χειροβομβίδες τραυματίσθηκε ο Γκρατσιάνι και άλλοι Ιταλοί αξιωματούχοι. Ο διάβολος φύλαξε τον Γκρατσιάνι που επέζησε αφού αφαιρέθηκαν από το σώμα του 365 θραύσματα! Στο μεταξύ οι δράστες κατέφυγαν στο μοναστήρι στου Ντέμπρα Λίβανος χωρίς οι μοναχοί να γνωρίζουν τίποτα. Από εκεί πέρασαν στο βρετανικό τότε Σουδάν αλλά δολοφονήθηκαν από τους ντόπιους.

Πίσω στην Αιθιοπία η ιταλική αντίδραση ήταν άμεση. Ήδη την ώρα της επίθεσης οι καραμπινιέροι είχαν ανοίξει αδιακρίτως πυρ στο πλήθος σκοτώνοντας εκατοντάδες. Κατόπιν ο Γκουίντο Κορτέζε, στέλεχος της φασιστικής κυβέρνησης διέταξε την τριήμερη σφαγή των Αιθιόπων για να «δείξουν την αφοσίωσή τους στον Γκρατσιάνι».

«Για τρεις ημέρες έχετε την άδεια να σκοτώνετε και να κάνετε ότι θέλετε τους Αιθίοπες», είπε στους Ιταλούς καραμπινιέρους και στρατιώτες. Κι αυτοί με τις ιαχές «Ντούτσε, Ντούτσε» και «Ιταλικός πολιτισμός» εφόρμησαν… Έσφαξαν με μαχαίρια, περιέλουσαν με βενζίνη και έκαψαν ζωντανούς όχι μόνο Αιθίοπες, αλλά και Έλληνες της εκεί παροικίας καθώς και Αρμένιους. Κατόπιν οι «πολιτισμένοι» φωτογραφίζονταν με τα κακοποιημένα πτώματα των δολοφονημένων. Μόνο στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 30.000 αθώοι.

Επίσης ιδιαίτερα καταδιώχθηκαν όσοι Αιθίοπες είχαν σπουδάσει, ειδικά στο εξωτερικό. Πολλές χιλιάδες άλλοι Αιθίοπες και όχι μόνο στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – εξόντωσης στο Ντανάν, το Ογκαντέν, τη Νόκρα και στο αρχιπέλαγος Νταλάκ. Ο Γκρατσιάνι διέταξε να δίδεται στους κρατουμένους ελάχιστη τροφή και νερό, με αποτέλεσμα χιλιάδες να πεθάνουν. Οι Ιταλοί άλλωστε τους υποχρέωσαν σε καταναγκαστικά έργα.

Οι σφαγή διήρκεσε μέχρι τον Μάιο. Οι Ιταλοί ανακάλυψαν ότι οι δράστες είχαν μείνει στο μοναστήρι του Ντεμπρά Λίβανος και ο Γκρατσιάνι διέταξε προσωπικά τον τοπικό διοικητή να εξοντώσει όλους τους μοναχούς. Έτσι κι έγινε και 320 αθώοι εκτελέστηκαν στις 20 Μαΐου, ημέρα που πανηγύριζε η μονή… Μαζί τους δολοφονήθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 1.500 κάτοικοι της περιοχής. Αυτά έπραξαν οι κατά τα άλλα θεωρούμενοι “καλοί” Ιταλοί… Η εν λόγω σφαγή έμεινε γνωστή ως “Η σφαγή του Γκρατσιάνι”.


Ιταλοί στην Αιθιοπία











RY

Δεν υπάρχουν σχόλια: