Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

... η πολιτική θα συνεχίσει να σέρνεται σαν πρεζόνι.

του Σεραφείμ Κοτρώτσου
Το κοινοβουλευτικό ΑΙΣΧΟΣ με τα «πόθεν έσχες» έχει λάβει, πλέον, επετειακή μορφή. Εορτάζεται κατ’ έτος με πολιτικές τυμπανοκρουσίες περί διαφάνειας, τυγχάνει ευρείας αναμεταδόσεως από τα συντεταγμένα μέσα ενημέρωσης και τις τετριμμένες αναλύσεις δημοσιογραφικών γραφίδων και, εν συνεχεία, ακολουθεί την πεπατημένη της λήθης και της σιωπής. Και του χρόνου... (να 'στε καλά, απ' το πανηγύρι της Σταμνάς)

Εφέτος, όμως, θα έπρεπε τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Όταν ο υπουργός Οικονομικών βάζει τους κεφαλικούς φόρους τον ένα μετά τον άλλο, κι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στη Wall Street -ενώπιον εκείνων που εν πολλοίς προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση- για να παζαρέψει την ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου, ύψους 270 δισ. κατά δήλωσή του, θα ανέμενε κανείς να ξυπνήσουν κάποτε μέσα του οι σοσιαλδημοκρατικές καταβολές (μη χέσω τις καταβολές) (ως και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βεβαίως βεβαίως...).

Διότι, ποια καλύτερη ευκαιρία μπορεί να αναζητήσει το απολύτως απαξιωμένο πολιτικό μας σύστημα, για να... ανακτήσει μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών, από το να αναγκάσει, επιτέλους, τους ταγούς του να αποδείξουν πώς απέκτησαν τις περιουσίες που κατέχουν.

Τα πράγματα είναι απλά. Η πλειονότητα των βουλευτών ή εισήλθαν πάμπλουτοι στην πολιτική, οπότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως «η πολιτική αφορά τους πατρικίους», ή αβγάτισαν τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής, οπότε ανακύπτει συντριπτικά το ερώτημα «πώς;»
Γιατί επιτυχημένοι επαγγελματίες δεν κατορθώνουν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου να αποκτήσουν τα εβδομήντα και βάλε ακίνητα του κ. Διαμανάκη; (τον χοντρογούρουνο που τον πας; μην τον ξεχνάμε τον χοντρογούρουνο)
Γιατί άλλοι δημοσιογράφοι με εκπομπές (στην ιδιωτική τηλεόραση, μάλιστα) δεν διαθέτουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις της κυρίας Τσόκλη;
Γιατί οι γονείς οι δικοί μας δεν κατόρθωσαν να μας αφήσουν καμιά εξηνταριά χωράφια και οικόπεδα, όπως συμβαίνει με άλλους νεόκοπους βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων, μάλιστα, σιτίστηκαν επί πολλά έτη με αργομισθίες από το δημόσιο;

Γιατί λαμπροί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου δεν διαθέτουν τους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών, που έχουν εγκαταλείψει αρκετά πρόωρα -χάριν του υπουργικού θώκου- την ακαδημαϊκή καριέρα;

Σημειώνω πως ο πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την πορεία του σ’ αυτό το κορυφαίο αξίωμα, πριν από ένα χρόνο, με πολλές υποσχέσεις. Άνοιξε ακόμα και λογαριασμό υπέρ των πτωχών - θυμάτων της κρίσης. Ανέχεται, όμως, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, αυτή την κοινοβουλευτική ασχημία με τα «πόθεν έσχες». (μήπως γιατί ενδέχεται να τον ρωτήσει κάποιος με τι προσόντα βρέθηκε σ' αυτό το κορυφαίο αξίωμα και δεν θα ξέρει τι να απαντήσει;) Ουδείς έως τώρα έχει τολμήσει το απλούστατο: να ζητήσει να συγκριθούν οι περιουσίες των πολιτικών όταν ξεκινούν την κοινοβουλευτική διαδρομή τους με τις σημερινές περιουσίες τους. (κααααλά κρασιά)
Και να απαιτήσει να αιτιολογηθούν οι αγορές ακινήτων, οι υψηλές καταθέσεις, οι μετοχές (επ’ αυτού τίθεται και το θέμα της «εσωτερικής πληροφόρησης»), τα ομόλογα, οι off shore, καθώς και οι περίεργες μεταβιβάσεις στη σύζυγο ή οι γονικές παροχές. (κααααλά κρασιά πάλι)




Κι επειδή δεν γίνεται τίποτε απ’ όλα αυτά,
η πολιτική θα συνεχίσει να σέρνεται σαν πρεζόνι.
Αδύναμη, ανήμπορη και τρισάθλια...





για την αντιγραφή και τα σχόλια
τα σχόλια στις παρενθέσεις με τα κόκκινα γραμματάκια, είναι, όπως σωστά υποθέσατε, δικά μου
Κασσάνδρα
σύνδεσμος στη πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: